Kopuła geodezyjna - nawet jeżeli nie potrzebna, to fajnie wygląda. W każdym razie podchodzę po raz kolejny do tematu i chciałabym się podzielić tym co znalazłam.
Po pierwsze dwa ciekawe linki:
“https://www.desertdomes.com/dome2calc.html*******” - kalkulator kopuły (wpisujesz planowany promień i masz wymiary trójkąta)
“ - filmik jak zrobić kopułę z drewna (ale trzeba mieć warsztat). Mnie przyda się tylko jako punkt odniesienia. W najlepszym przypadku będę piłować i kleić małe listewki.
Jednocześnie zagłębiłam się trochę w geometrię nie-euklidesową. Miałam z nią jakoś do czynienia na dziko, kiedy bawiłam się w grafikę 3D, ale nigdy nie przyjrzałam się stronie teoretycznej. A szkoda, bo to bardzo dużo mi klaruje. Nie wiem jaki macie background wykształceniowy - ja jestem historyczką ze specjalizacją edytorską plus trochę informatyki i wszystko inne amatorsko. Może to wszystko od dawna wiecie i w ogóle nie będziecie sobie zawracać głowy. Geometria sferyczna i w ogóle nie-euklidesowa daje sporo możliwości nowego myślenia o przestrzeni. Tylko trzeba uważać, bo powoduje też niepokój - moderniści i postmoderniści zdecydowanie przesadzali z architekturą nie-euklidesową :D
a tu fajnie objaśniona, niestety po angielsku, geometria nieeuklidesowa:
“
“
“
Pierwsza kopuła powstała podobno jako obserwatorium astronomiczne na początku XX wieku. Ja znam ją przede wszystkim jako jeden z pomysłów na szklarnię w ogrodzie permakulturowym. Z tych samych powodów, dla których jest dobrą szklarnią może być dobrym podkładem pod okna z ogniwami fotowoltaicznymi perowskitowymi (tak sądzę).
Co osoby o tym sądzą? (gwiazdki w linkach żeby nie przerzucało automatycznie do zewn. linków, ale chyba coś nie wyszło - czy wy też widzicie filmiki?)