XDDDD (Agata)
Ja próbuję robić małe własne mikroprojekty jakie znajdę w necie albo czat gpt mi zaproponuje (mam np. generator haseł, grę tekstową, generator imion fantasy". Mam nadzieję zabrać się za większe rzeczy jak ogarnę API bo to narazie głównie mnie hamuje X
jeżeli chodzi o rzeczy typowo backendowe, to mnie można łapać, bo w tym jestem obity, co do nauki API, to powinny Ci wystarczyć podstawy funkcjonowania sieci, żeby to zrozumieć.
Co do polecajek:
- Polecajki pisane:
- Polecajki video:
Jeżeli chodzi o polecajki video, to sam dawno nie zerkałem, preferuję dokumentację - mniej przetworzona, często więcej z niej wiadomo, ale może Tobie łatwiej będzie w formie video.
Dorzucę tylko jeszcze tutaj, że zacząłbym od uczepienia się jakiejś biblioteki i wałkowania jej przez dłuższy czas, żeby faktycznie ją poznać, dopiero potem przeszedłbym dalej.
Właśnie planuję wybrać ścieżkę na studiach “inżynieria oprogramowania”, więc pewnie coś w tym kierunku. Może jakiś backend (na pewno nie frontend), może data science. Na pewno Linux i Python będą mi potrzebne, ale to chyba mało, żeby obecnie odnaleźć się w IT (gdzie liczę się dostać aby zarabiać godnie)
Rzecz o, której wcześniej nie wspomniałem, ale… nie uważam Pythona za najlepszy wybór na początek, szczegółnie przed studiami, bo na studiach prawdopodobnie dostaniesz Javę/C/C++ na początek, a to trochę inna przygoda, dużo mniej przyjemna. Także polecam liznąć:
- Polecajki inne niż Python:
Mam nadzieję, że nie zanudziłem i no… miłej lektury XD