Proponuję, żebyśmy się spotkali (raz lub kilka razy) w dowolnie szerokim gronie i wymienili się umiejętnościami tłumaczenia tekstów. Wyobrażam sobie to tak:

1. Spotkanie na żywo (z rejestracją, za zgodą obecnych) na Jitsi.
  2. Osoba prezentująca przygotowuje krótki tekst do przetłumaczenia i na żywo pokazuje (komentując) cały proces.
  3. Potem następuje rozmowa, pytania, odpowiedzi i propozycje ulepszeń.
  4. Osoby spoza Osady będą też miały okazję dowiedzieć się o naszej inicjatywie, a być może zechcą dołączyć.
  5. Całość nagrania ląduje na kinowolnosc.pl i jest linkowana na forum pod odpowiednimi tagami.

Co Wy na to?

Petroskowo: nie umiem przestać. Artel: gospodarka bez kapitalizmu

Ja mogę wbić, ale za wiele do pokazania nie mam, ja po prostu wrzucam swoje opowiadanka w czat gpt i proszę o przetłumaczenie na angielski, i ewentualnie poprawiam jak się gdzieś wykrzaczy xD

XDDDD (Agata) o i czat można też pytać o poprawność gramatyczno-ortograficzną zdań lub poprosić o jakieś fajne frazy

No to jeszcze ustalmy datę, żeby można było ludzi zaprosić.

@Waćpan, @Serek Kanapkowy - będziecie chcieli wystąpić w kolejnych edycjach? Ja się ustawiam na końcu kolejki.

Siwy

Jeśli naszą wspólnotę może to podbudować, to oczywiście. Waćpan aktualnie zgłębia chatboty w ogóle; mniejszym wycinkiem-aspektem jest tzw. semantyczny/ontologiczny web – można powiedzieć, że przeszukiwanie WWW (baz wiedzy) z “rozcieńczonym” SEO/SEM (pozycjonowaniem = marketingowym zaszumianiem wyników).

Uczciwie odpowiadam, iż tu człek najlepiej się czuje w researchu i ew. opisywaniu tego – może lepiej wsparłbym sprawę, gdybym np. pomógł @XDDDD (Agata) opracować konspekt, może slajdy nt. tłumaczenia maszynowego, co myślisz? To sto pro luźna propozycja na chillu – wszyscy mamy swój styl/wizję pracy i szacunek :-) – jednak gdybym dostał sugestię: “zróbmy ~17,5 slajdu o tłumaczeniu, skupiając się na ChatGPT i sięgając po dedykowane narzędzia (DeepL, …)”, to bez problemu.

PS:

Narzędzie aktywistyczne (od anarchistycznego kolektywu informatycznego) – tzw. pad (prosty edytor) do równoczesnego edytowania tekstu:
        http://pad;riseup;net/

To teraz tylko pytanie kiedy? Żebyśmy się przygotowali i żeby zdążyć trochę ludzi zaprosić. Koniec sierpnia? W jaki dzień tygodnia?

Siwy ja się dostosuję ale wolałabym jakoś w tygodniu, tak do 14 max